Premi Ángel Fernández Santos: ANTONI LLORENS I MARCELO APARICIO

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Programa 2012 - Premiats

ANTONI LLORENS I MARCELO APARICIO

Des de fa set edicions, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya concedeix el premi que porta el nom d'un dels crítics cinematogràfics més destacats del nostre país. Ens referim al desaparegut Ángel Fernández-Santos. Aquest guardó reconeix la tasca informativa i la professionalitat d'una publicació, un programa de ràdio o televisió o una persona que s'ha distingit pel seu treball informatiu i divulgatiu a l'hora d'acostar el cinema al públic. El primer premi Ángel Fernández-Santos va recaure en el veterà espai televisiu "Días de cine", dirigit per Antonio Gasset Dubois. En les següents edicions van ser reconeguts amb el premi el crític cinematogràfic Jaume Figueras, Cayetana Guillén Cuervo, pel programa "Versión Española" de La 2, el crític cinematogràfic Àlex Gorina, pel programa de ràdio "La finestra indiscreta", el guionista, assessor i exdirector del Festival Intenacional de DonostiaSan Sebastián Diego Galán i la periodista i crítica cinematogràfica Conxita Casanovas. L'any passat el guardó va reconèixer la tasca del diari argentí Página/12.

En aquesta divuitena edició de la Mostra, el premi Ángel Fernández-Santos recau en Antoni Llorens, de "Cartelera Turia" i Marcelo Aparicio, de France Presse (AFP). Antoni Llorens Sanchis, col·laborador de la Mostra en diferents ocasions, en les quals ha presentat alguns dels seus curtmetratges, és crític-redactor i membre del consell de redacció de "Cartelera Turia" des de 1974. "Cartelera Turia" és un projecte cultural que nasqué el 1964, promogut per joves universitaris, que buscà la forma d'intervenir culturalment en la societat valenciana i trobà la solució en un mitjà tradicionalment menyspreat: una cartellera d'espectacles. Durant quasi cinc dècades ha acudit a la cita setmanal amb els seus lectors. Ha servit de referent en l'educació cinefilosentimental i en la formació de l'esperit crític de diverses generacions obrint un respirall cultural en l'ambient asfixiant de la dictadura.

Per la seva banda, Marcelo Aparicio va iniciar la seva carrera periodística al diari "La Nación" de Buenos Aires. Actualment és corresponsal de l' Agence France Presse (AFP) a Catalunya, des de fa 20 anys. Anteriorment, va integrar la redacció llatinoamericana a París, va ser corresponsal a Roma, essent el responsable de la informació de Ciutat del Vaticà. A l'AFP hi ha un gran interès pels esdeveniments culturals referits a actors o institucions llatinoamericanes. I és per això que l'AFP ha destinat en diferents ocasions Aparicio a cobrir la informació relacionada amb la Mostra.

Tornar amunt