Il·lusió i moviment: de les ombres al film

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Activitats 2013 - Exposicions 2013

expo iei

L'Institut d'Estudis Ilerdencs és el marc incomparable que acollirà l'exposició “Il·lusió i moviment. De les ombres al film”, amb peces de la Col·lecció Josep M. Queraltó, una de les col·leccions privades de cinema i audiovisual més importants d'Europa.

L'exposició és un viatge, des dels orígens del setè art fins a l'aparició del cinematògraf, a través de la càmera dissenyada per l'enginyer Jules Carpentier per als germans Lumière, que va permetre fer la primera projecció cinematogràfica de la història, l'any 1896. És un passeig per peces originals, algunes d'elles acompanyades de vídeos explicatius com són les ombres europees, joguines òptiques, llanternes màgiques, cristalls transparents pintats a mà, les primeres plaques fotogràfiques en color dels germans Lumière, kinores, un espectacular diorama que representa les noces d'Eugenia de Montijo amb l'emperador Napoleón III, un zoòtrop, un praxinoscopi-teatre, visors estereoscòpics i el cinematògraf Lumière de 1895 d'Eduardo Jimeno Correas, que va filmar "Salida de misa de 12 de la Virgen del Pilar" a Saragossa el 1899.

foto_jmq

Completa l'exposició una pantalla que permet al visitant veure imatges de principi del segle XX en tres dimensions sense la necessitat d'ulleres estereoscòpiques, gràcies a la innovació tecnològica de l'empresa barcelonina Apuntolapospo, i un altra pantalla que mostra 11 projeccions també de principi del segle passat de cineastes pioners com Segundo Chomón o Georges Meliès.

L'any 2004, Josep M. Queraltó va donar a conèixer la seva col·lecció de més de 20.000 peces reunides al llarg de 35 anys. Des d'aleshores ha fet exposicions arreu d'Espanya ensenyant el món de la cinematografia a tots els públics tot compartint el seu somni: que aviat, aquest patrimoni cinematogràfic esdevingui un gran museu de la història i la tècnica del setè art, que sigui interactiu i pedagògic per a tots els públics així com que ensenyi i diverteixi alhora. A l'espera d'un espai permanent adient, aquest lleidatà nascut a Vallbona de les Monges, iniciarà cap a l'últim trimestre d'enguany exposicions internacionals de la mà de la Fundación Aula de Cine Colección Josep M. Queraltó, constituïda l'any 2010, de la qual n'és el president.

Il·lusió i moviment: de les ombres al film

Sala Montsuar del Institut d’Estudis Ilerdencs (Lleida)
Plaça Catedral s/n
Del 20 de març al 5 de maig del 2013
Entrada gratuïta (visites guiades incloses)

Horaris:

  • De dimarts a divendres:
    10.00h a 14.00h / 17.30h a 20.30h
  • Dissabtes i festius:
    12.00h a 14.00h / 17.30h a 20.30h
  • Diumenges: 12.00h a 14.00h
    Tancada diumenges tarda i dilluns matí i tarda

Diputació de Lleida logo_iei

Fundació aula de cine Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

cpac KelonikApunto La Pospo

Tornar amunt