Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Activitats 2013 - Exposicions 2013

anjor
Detall del sarcòfag interior d'Ankhhor. Tebes, Deir-el-Bahari.
Baixa Època, dinastia XXVI, c. 625 aC Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, Països Baixos

Fins al 21 d'abril

“Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna” explora els complexos rituals relacionats amb la mort i l'altra vida a l'antic Egipte. Aquesta exposició excepcional presenta els tresors del Rijksmuseum Van Oudheden de Leiden (el Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden, als Països Baixos), conegut arreu del món per les seves col·leccions d'egiptologia.

L'antic Egipte ha intrigat i fascinat estudiosos i viatgers durant segles. La primera part de la mostra analitza els complexos rituals relacionats amb la mort i l'altra vida en aquesta antiga civilització. La idea de “morir per renéixer” exigia conservar el cos del difunt i, al llarg dels segles, els antics egipcis van anar perfeccionant l'art de la momificació. Aquest tema apassionant s'analitza i s'explica mitjançant objectes descoberts en tombes. Tanmateix, són les mòmies les que ens ofereixen la possibilitat de descobrir com es vivia i es moria a l'antic Egipte.

Les tecnologies modernes han permès que els científics i els arqueòlegs ampliïn els seus coneixements sobre les malalties, els hàbits alimentaris i les condicions de vida a l'antic Egipte. Tot i que les inscripcions dels sarcòfags han permès obtenir moltes dades, per aconseguir més informació calia, fins no fa gaire, desembolicar les mòmies era un procés invasiu i destructiu. Hi ha una part de l'exposició que ens mostra com, avui dia, les radiografies o diferents tipus d'escaneigs permeten examinar les mòmies sense malmetre'n el cos.

Aquesta mostra permetrà ampliar els coneixements de les persones que la visitin sobre la creença en la vida després de la mort a l'antic Egipte i sobre la tasca que duen a terme arqueòlegs i científics per desentrellar el passat. Les mòmies esdevenen aquí testimonis cabdals del passat i ens revelen tots els seus secrets.

Horaris

De dilluns a dissabte, de 10.00 a 20.00 h

Diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h

Visites comentades per al públic general

Dissabtes, a les 19.00 h

CaixaForum Lleida

Tornar amunt