Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català: VICKY PEÑA

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Activitats 2015 - Premis

Mar Coll

Maria Victoria "Vicky" Peña Carulla (Barcelona, 11 de gener de 1954) és una actriu de teatre, cine, doblatge i televisió. Fillas dels actors Felipe Peña i Montserrat Carulla, va començar com a actriu l'any 1966, a la sèrie de Televisió Espanyola "La pequeña comedia", després d'haver treballat diversos anys com a infermera. Va debutar en cine amb "Cambio de sexo", de Vicente Aranda, però la seva popularitat va créixer gràcies a la televisió i el teatre. L'any 1976 intervé a la sèrie "La señora García se confiesa", amb Adolfo Marsillach i l'any 1986 va fer el seu primer paper protagonista a "A Electra le sienta bien el luto", basada en l'obra de basada en la obra d' Eugene O'Neill. L'any 1997 va participar a la pel.lícula "Secretos del corazón", de Montxo Armendáriz, candidata a l'Óscar de Hollywood i guanyadora de quatre premis Goya, incloent una nominació per a Peña com a actriu de repartiment. Va tornar a estar nominada a la mateixa categoria amb la pel.lícula "El cónsul de Sodoma" (2009), de Sigfrid Monleón. En teatre s'ha prodigat en grans papers amb obres I musicals com "Sweeney Todd", la qual li va aportar molts premis, "Después de mi, el diluvio", coprotagonitzada per Jordi Dauder, i "Un tranvía llamado deseo". Fou guardonada amb el Premi Nacional de Teatre 2009. Entre els musicals destaca també "A little Night Music" (2000), dirigit per Mario Gas i coprotagonitzat en la seva estrena per Constantino Romero. L'any 2005 fou anomenada vicepresidenta de l'Associació d'Actors I Directors de Catalunya (AADC) i és vocal de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España. Entre els nombrosos premis que ha rebut Vicky Peña es troba Cuatro Max y tres Butaca. A més, destaquen dues nominacions als premis Goya per "El cónsul de Sodoma" (2009) i "Secretos del corazón" (1997) i el Gaudí per Millor Actriu Secundaria per "Catalunya über alles!"(2012), a més del Premio Nacional de Teatro 2009.

 

Filmografia seleccionada
Any Títol
2013 Un berenar a Ginebra. De Ventura Pons
2011 El perfecto desconocido. De Toni Bestard
2011 Catalunya über alles! De Ramon Térmens
2009 El cónsul de Sodoma. De Sigfrid Monleón
2008 Sin límites. De Paul Morrison
2004 Joves. De Ramon Térmens i Carles Torras
2003 Las voces de la noche. De Salvador García Ruiz
2002 Piedras. De Ramón Salazar
2000 Sé quién eres. De Patricia Ferreira
2000 Morir (o no). De Ventura Pons
1998 El pianista. De Mario Gas
1997 Secretos del corazón. De Montxo Armendáriz
1996 La buena vida. De David Trueba
1987 La casa de Bernarda Alba. De Mario Camus
1986 Dragon Rapide. De Jaime Camino
1978 L’orgia. De Francesc Bellmunt
1976 Cambio de sexo. De Vicente Aranda
Teatre
2014 Largo viaje del día hacia la noche
2012 - 2014 El diccionario
2012 Follies
2010 - 2011 Un tranvía llamado Deseo
2007 - 2010 Después de mí, el diluvio
2006 Al llarg del Kurt
1986 - 2001 Madre coraje y sus hijos
1994 Otelo
1990 Les tres germanes
1977 Les noces de Fígaro
1976 Tirant lo Blanc

Tornar amunt