Premi Jordi Dauder a la creativitat en el cinema català: ALEX BRENDEMÜHL

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Activitats 2015 - Premis

Alejandro Brendemühl i Gubern

 

Alejandro Brendemühl i Gubern (Barcelona, 27 de novembre de 1972) és un actor de cine i teatre. Fill de pare alemany I mare espanyola, va estudiar al Col·legi Alemany de Barcelona. És llicenciat en Art Dramàtic per l'institut de Teatre de Barcelona i també ha cursat 5 anys de fagot, solfeig I 3 de saxo. Parla català, castellà, anglès, francès i alemany, la qual cosa li ha permès desenvolupar la seva carrera en diferents països. Els seus inicis com a actor es remunten al teatre i, més tard, a la televisió, on ha tingut l'oportunitat de treballar en diverses sèries. També ha participat en algunes movies amb directors com Jordi Cadena, Carles Torrens, Eduard Cortés, Sílvia Munt o Agustí Villaronga. La seva primera aparició en el cine fou a la pel.lícula de Ventura Pons "El perquè de tot plegat" (1995) I l'any 1999 va tenir l'oportunitat d'interpretar el seu primer paper com a protagonista en una pel·lícula d'Agustí Vila "Un banco en el parque". Durant la seva trajectòria professional en el cine ha treballat en pel.lícules de Jaume Rosales, Cesc Gay, Joaquín Oristrell, Judith Colell, Pere Portabella, Ventura Durall o Sígfrid Monleón. Més recentment ha treballat amb Óscar Aibar, Lucía Puenzo, Lluís Miñarro o Isaki Lacuesta.

L'any 2009 va guanyar el Premi Gaudí al Millor Actor pel seu paper a "Les dues vides d'Andrés Rabadán" de Ventura Durall i ha estat nominat en dues ocasions més amb "El bosc" (2012) d'Óscar Albar i "Stella Cadente", de Lluís Miñarro l'any 2015. També fou reconegut l'any 2013 a l'Argentina amb el Premi Cóndor de Plata per la seva interpretació a "Wakolda, el médico alemán", de Lucía Puenzo. Ha rebut altres premis com el Premi Sant Jordi o la Biznaga de Plata del Festival de Màlaga. Més enllà de la seva carrera com a actor, en més d'una ocasió ha treballat darrere de les càmeres i ha estat coautor del guió de "YO" (Rafa Cortés, 2007), que va guanyar el premi de la crítica a Pel·lícula Revelació a Cannes. L'any 2009 va dirigir el seu primer curtmetratge, "Rumbo a peor", que va participar en la secció oficial del Festival de Cannes. A la temporada 2010-2011 del Liceu, va participar en el repartiment de l'òpera "El cazador furtivo".

 

Filmografia seleccionada
Any Títol
2014 Stella Cadente. De Luis Miñarro
2013 Wakolda. De Lucía Puenzo
2012 Insensibles. De Juan Carlos Medina
2011 El bosque. De Óscar Aibar
2010 Entrelobos. De Gerardo Olivares
2010 Héroes. De Pau Freixas
2009 Die Liebe der Kinder. De Franz Müller
2009 Rabia. De Sebastian Cordero
2008 Las 2 vidas de Andrés Rabadán. De Ventura Durall
2007 Die Stille vor Bach (El silencio antes de Bach). De Pere Portabella
2007 Yo. De Rafa Cortés
2006 53 días de invierno. De Judith Colell
2006 La Silla. De Julio Wallovits
2006 Remake. De Roger Gual
2004 Entre vivr y soñar. De Alfonso Albacete, David Menkes
Teatre
2010 Más allá del puente
2009 Dead Cat Bounce
2006 Balas y sombras
2004 Plou a Barcelona
Televisió
2008 Les veus del Pamano. Miniserie
2006 Després de la pluja
2007 Plou a Barcelona

Tornar amunt