MAC, Cartellista

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

Activitats 2015 - Exposicions

MAC, Cartellista

Una producció de Filmoteca de Catalunya – Institut Català de les Empreses Culturals – Departament de Cultura –Generalitat de Catalunya

Macario Gómez Quibus, més conegut com Mac, esdevé un personatge de vital importància per la gran aportació artística al desenvolupament de la història cinematogràfica del nostre país i més concretament en l'obra gràfica cinematogràfica.

Pintor, dibuixant, il·lustrador i cartellista; Mac neix a Reus el 1926. Inicia la seva trajectòria en l'obra gràfica treballant per a empreses com Estudio Domínguez o Esquema; on, a més de la seva tasca habitual, realitza anuncis per a premsa escrita amb ploma, participa ja en la creació d'alguns cartells cinematogràfics. Posteriorment, s'independitza i treballa pel seu compte per a segells com Tandem Films, Mahier Films, Cosmos Films, Rosa Films, Suevia Films, CB Films i per a productores de Hollywood que operaven a Espanya com: Universal, Paramount, MGM, United Artist i la Fox.

La Filmoteca, que compta amb, gairebé, un miler de reproduccions de cartells Mac, exhibeix en aquesta exposició una selecció de les seves obres més significatives, títols emblemàtics i dissenys singulars a través d'un recorregut per la producció de l'artista. Un trajecte en solitari que durarà 33 anys (des del cartell de "Nagana" al 1955 fins a "El placer de matar", l'any 1988). L'autor deixa darrere seu més de 3.000 cartells cinematogràfics, peces que han de ser vistes com a obres pictòriques més enllà de simples pòsters de cinema.

Admirat per grans personalitats com Charlton Heston o Kirk Douglas. La quantia en producció, la qualitat de les seves creacions, així com l'adaptació de l'autor als diferents gèneres fa de Mac una figura irrepetible. La creativitat, l'expressivitat i la transgressió són algunes de les seves qualitats.

Núria Expósito Balleste
Comisaria
Filmoteca de Catalunya

UNA PRODUCCIÓ DE

Filmoteca de Catalunya – Institut Català de les Empreses Culturals – Departament de Cultura –Generalitat de Catalunya

Comissària: Núria Expósito Ballesté
Disseny: Lluís Pera
Producció: Itinerart
Grafisme i edició audiovisual: Luis Calvo

Peces audiovisuals:

  • Un chico de portada (El arte de Macario Gómez) / David Muñoz, 2012
  • Mac (entrevista) / Luis Calvo i Núria Expósito, 2014

Dates: 17 de Juliol a 14 de Setembre del 2014

 

Filmoteca de Catalunya

Tornar amunt