Pere Portabella y Pere Arquillué: Premis Jordi Dauder 2013

Atenció: s'obre en una nova finestra. ImprimeixCorreu electrònic

La tercera edició del Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya tindrà en aquesta ocasió dos guardonats: el director, guionista i productor Pere Portabella i l'actor Pere Arquillué, que recolliran el premi durant la cerimònia d'inauguració del certamen el divendres 12 d'abril.


L'any 2010, la dissetena edició de la Mostra inaugurava el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català, un guardó que porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen des de la primera edició, que es va estrenar reconeixent l'actor Lluís Homar i, en la passada edició, el cineasta Agustí Villaronga.

PERE PORTABELLA


Des de la dècada de 1960, Pere Portabella es va involucrar en els moviments contra la dictadura de Franco i en suport de les llibertats. El 1977 va ser elegit senador en les primeres eleccions democràtiques i va participar en la redacció de la Constitució espanyola (1978). Des de l'any 2001 presideix la Fundació Alternatives. Abans de treballar com a director, amb la seva productora Films 59 va impulsar títols tan emblemàtics com: “Los golfos” (1959) de Carlos Saura, “El cochecito” (1960) de Marco Ferrerio "Viridiana" (1961) de Luis Buñuel, que provocar un escàndol que el va obligar a traslladar-se a Itàlia. El 1964 va escriure el guió de “Il Momento della Verità” amb Francesco Rosi.Va començar a dirigir l'any 1967 amb "No compteu amb els dits", seguit del seu primer llargmetratge "Nocturno 29" (1968). "Vampir-Cuadeduc" (1970) és una obra clau en la seva filmografia que, al costat de "Umbracle" (1972), representa una ruptura radical amb la producció d'aquells anys i el va destacar com una de les forces més originals del cinema underground i d'avantguarda del moment.Després de "Informe General" (1976) i després de passar pel Senat i el Parlament català de la recuperada democràcia, va tornar a dirigir l'any 1989 amb "Pont de Varsòvia". El 2001, les seves pel·lícules es van convertir en part de la col·lecció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El 2002, Portabella va ser l'únic artista espanyol convidat a la Documenta 11 de Kassel.L'any 2008, el Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) adquireix una còpia de "Vampir-Cuadecuc" i "Die Stille vor Bach" (2007). Després de dirigir "Mudanza" (2008), l'any següent és investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

PERE ARQUILLUÉ

Pere Arquillué va néixer a Terrassa (Barcelona) l'any 1967. Actor de llarga trajectòria tot i la seva joventut, es va formar en el centenari Institut del Teatre de Barcelona i ha tingut l'oportunitat de treballar en teatre, televisió i cinema. Actualment, és un dels intèrprets més destacats i coneguts al nostre país i, últimament, més encara gràcies al seu paper a la telesèrie de TV3 "La Riera" i la seva celebrada interpretació protagonista en "Cyrano de Bergerac" a l'aplaudida revisió del clàssic d'Edmon Rostand dirigida per Oriol Broggi. Precisament per aquest paper ha guanyat recentment el Premi Butaca 2012. En el món del teatre ha treballat en nombrosos muntatges, alguns d'ells dels més reeixits dels últims vint anys. Això li ha permès ser dirigit pels directors de teatre més prestigiats com Sergi Belbel, Calixto Bieito, Joan Ollé, Josep Maria Flotats, Àlex Rigola, Ferran Madico o Xavier Albertí. Per les seves interpretacions teatrals ha recollit diversos guardons: ha guanyat en tres ocasions el Premi Butaca, dos premis de la Crítica teatral de Barcelona i un premi de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya. L'any 1992 va obtenir el premi Raimat "Vi jove" i últimament ha estat guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona 2011 i el Premi Nacional de Cultura (Teatre) atorgat per la Generalitat
de Catalunya. Després d'iniciar-se en el teatre, aviat va començar també a treballar en el món de la televisió on ha rodat sèries en papers protagonistes com "Arnau", "Laura", "Jet Lag", "Mar de fons" o l'esmentada "La Riera". També ha actuat en diverses tv-movies. El seu debut al cinema va ser en l'adaptació de Ventura Pons de la novel·la de relats de Quim Monzó "El perquè de tot plegat" (1994). Posteriorment a aquesta pel·lícula ha anat compaginant la seva feina en el teatre i el cinema amb altres produccions com "Subjúdice" (1997) de Josep Maria Forn, "Buñuel y la mesa del rey Salomón" (2001) de Carlos Saura, "En la ciudad" (2002) de Cesc Gay, “Las Voces de la noche” de Salvador García Ruiz, "Malas temporadas" (2005) de Manuel Martín Conca o "Princesas" (2004) de Fernando León de Aranoa.

Tornar amunt